تاریخ شهرسازی جهان
معماری و شهر سازی اسلامی
پشتیبان دوره: 0
وضعیت درس: معلق
ویژگی های درس:
تاریخ شهرنشینی ایران
معماری و شهر سازی اسلامی
پشتیبان دوره: 0
وضعیت درس: معلق
ویژگی های درس:

تسابتسب سیمابتسیبا تسیا بتسیاب نسیبا

تاریخ شهرسازی جهان
معماری و شهر سازی اسلامی
پشتیبان دوره: 0
وضعیت درس: فعال
ویژگی های درس:

در سیر تاریخی اولین تمدن های شهری سه دوره قابل تشخیص هستند. هر یک از این دوره ها “با تغییراتی بنیادی و انقلابی در ابعاد اقتصادی و شیوه های معیشت جوامع پیشرفته همراه بوده و چنان افزایش جمعیتی را به دنبال داشته است که اگر آمار دقیقی در دست بود˛ جهش های عمده ای را بر روی نمودار جمعیتی نشان می داد”.

اولین دوره از این دوران عصر پالئولتیک است که از حدود یک میلیون سال پیش آغاز شده و تا ده هزار سال پیش ادامه داشته است و به دنبال آن عصر پروتونئولتیک و نئولتیک می باشند. پس از این دوران˛ دوران چهارم یا عهد برنر می باشد که حدودا ۲۵۰۰ الی ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد آغاز شده و بیش از ۲۰۰ سال به طول انجامیده است. در این دوره است که اولین تمدن های شهری به وجود آمدند.
آغازهفت تمدن در فواصل زمانی گوناگون انجام گرفته است. نخستین سه تمدن جهان بر اساس زمان آغاز آنها˛بین النهرین˛ مصر˛ هند هستند که به تمدن های مرده مشهور بوده و تمدن غربی نیز از همین سه تمدن نشات گرفته است. هر چند سه تمدن قاره آمریکا˛ مکزیک˛ آمریکای مرکزی و پرو بسیار دیرتر از تمدن چینی به وجود آمده اند˛ اما آنها نیز همگی در اثر بی رحمی و شقاوت اسپانیایها بین سالهای ۱۵۱۸ الی ۱۵۲۳ به کلی از بین رفتند. در قرن شانزدهم “اروپا در اینجا نوعی و شکلی از گذشته تاریخی خود را در برابر خود می یابد”. جایی که تکنولوژی فلزی هنوز یا کشف نشده بود و یا مراحل بسیار ابتدایی خود را طی می نمود. تمدن چین استثنای خارق العاده ای می باشد. فرهنگ خدشه نا پذیر آن از پیدایش در سه هزاره پیش از میلاد در حاشیه رود زرد˛ تا قرن بیستم همچنان پا بر جا باقی مانده و تداوم داشته است. مهم تر آنکه تمدن شهری چین در قرن هشتم میلادی که یکی از دوره های قدرت و شوکت تمدن چین بوده است به ژاپن که هنوز جامعه ای اصولا کشاورزی بود˛ راه یافت. در بعضی از مناطق دنیا˛ از جمله آمریکا و استرالیا˛ تمدن شهری یا اصولا به مناطق غیر مسکون وارد و معرفی شده است و یا بر مردمی اساسا بومی تحمیل گشته است. حتی امروزه نیز جوامعی وجود دارند که از هر نظر در عصر پالئولتیک به سر می برند. در دوره تاریخ شهرسازی جهان (مبانی شهرسازی - بخش اول) دکتر محمدصالح شکوهی در چهارده جلسه، به تشریح تاریخ شهرسازی جهان می پردازد.


تاریخ شهرسازی جهان
معماری و شهر سازی اسلامی
پشتیبان دوره: 0
وضعیت درس: فعال
ویژگی های درس:

هر فضای زیستی به منظور ارضاء نیازها و خواسته های استفاده کنندگان پدید می آید و شکل آن تحت تاثیر عوامل متعددی از قبیل عوامل انسانی، محیط طبیعی، مصالح و امکانات فنی و فرهنگ حاکم بر جامعه و خلاقیت طراحان می باشد. بنابراین، شکل هر فضای کالبدی عوامل مزبور را در زمان پیدایش و هنگام توسعه و تغییرپذیری خود منکس می کند بدین ترتیب یک شهر که در برگیرنده فعالیت ها و کارکردهای بسیار متنوع و پیچیده ای است نه تنها نمی توان از خصوصیات تحریک و تغییرپذیری و همچنین نتایج و عواقب پدیده های اجتماعی بی تاثیر باشد. بلکه، همواره برای تامین فضاهای مناسب جهت کارکردها و فعالیت های نوین، تغییر شکل های لازم را می پذیرد.
ارتباط متقابل فضاهای کاربردی و تحولات اقتصادی اجتماعی همواره به شکلی است که هر گونه کاستی و نقصی که در یکی پدید آید. عوارض آن در دیگری منعکس می شود هر یک از شهرها و سکونت گاه های قدیمی ما گنجینه فنی با ارزشی به حساب می آید که نمایانگر روند تاریخ حیات اجتماعی جاری در آن است. و هر یک از عناصر و فضاهای آن گویای بخشی از ویژگی های اجتماعی، فرهنگی جامعه می باشد که با بررسی شناخت آن می توان به زوایا و ابعاد غیرمدرن و ناشناخته ای از تاریخ اجتماعی این سرزمین پی برد،
در جهت تحلیل درست شرایط امروز، به منظور به‌دست‌آوردن قدرت تحلیل و ایجاد تغییر در ساختارهای شهر، نیاز است تا فراز و نشیب‌های روند ایجاد شهر، و توسعه و بسط مفاهیم مختلف در آن، در یک نگاه اجمالی مورد بررسی قرار گیرد. در این دوره سعی بر این بوده است تا شهر و ساختار آن در دوره‌های گوناگون تاریخی ، برشمرده شود.